Tålmodighed er en dyd – også i haven. Læ er en forudsætning for, at såvel planter som mennesker trives, og det kan tage tid at få etableret læ. Måske er det derfor, at man så ofte glemmer at få det etableret i tide.

Den lille pergola med klatrehortensien giver læ ved hushjørnet

I nyetablerede haver er det tit et problem, at vinden suser om hjørnerne, hvilket gør det svært at få planterne til at gro. De første år, vi havde vores have, troede vi, at jorden ved et bestemt hushjørne led af traktose, og knoklede derfor med jordforbedring samt eksperimenterede med forskellige slags planter – uden at det hjalp. Da vi ved samme hushjørne havde brug for udbygning af en lækrog, byggede vi en let lille pergola op med en tremmeside i tilknytning til den tremmevæg, vi havde sat op mange år tidligere.

Vi fik læ – og beplantningen blev frodig som aldrig før! Vi havde simpelthen ikke været klar over, at den evindelige lille susen om hjørnet kunne være så ødelæggende for beplantningen. I dag trives sågar storbladede stauder som Bronceblad, Sølvlys og Høstanemone i haven.

Omkring husets hovedterrasse havde vi i flere år den flotteste hæk af bambus , som gav en utrolig ugenert terrasse med fuldstændig læ. Bladene der raslede i vinden var en hyggelig lyd, når vi sad godt og lunt og drak te bag bambushækken. Inde fra huset virkede bambus-terrassen som en udvidelse af stuerummet, fordi dens vægge var så tætte, og der var et fint farvemæssigt samspil mellem ude og inde.

Bambushækkens eneste ulempe var, at den efter regn hang ud over hele terrassen, så der kun var lidt plads at færdes på, og at den var umulig at passere uden at blive pladdervåd. I sin helhed var den ubetinget et aktiv for både hus og have. I dag er den erstattet af en dejlig tæt bøgehæk, som er smuk at se på året rundt og afskærmer godt. Den giver samtidig et godt rygstød, når morgensolen skal nydes på græsplænen.

En bøgehæk giver også en fin afskærmning om vinteren, da den bevarer sine gyldenbrune blade indtil april.

Læ opnås bedste, hvor afskærmningen har en vis gennemtrængelighed – det er derfor planter er så gode. Vil man selv etablere faste hegn – interimistiske eller blivende – er det vigtigt at sikre en vis gennemtrængelighed for vinden, da der eller skabes turbulens på bagsiden. Og husk også at tænke på, hvordan det ser ud om vinteren, hvor slørende plantning er visnet. Derfor er levende hække så velegnede,  også til interne hække omkring terrassen.

Similar Posts