Havens farver er på flere måder et broget emne. Når vi taler om farver i haven, er det oftest farverne på blomster og blomstrende buske. Men havens farver handler også om løvets farver, årstidens farver og om samspillet mellem planterne og de farver, der er anvendt til hus, træværk og fliser m.v. Ved planlægning af haven er det vigtigt at vælge en farveholdning, som passer til huset og stedet – på samme måde som mange af os finder vores personlige farver! Hvis havens farver ses i en helhed – lige som farverne inde i huset – opnås et mere harmonisk indtryk.

De lilla prydløg giver er en flot markering, hvor stien ender.

Nogle foretrækker blomsterbede med blomster i alle mulige farver blandet imellem hinanden. Andre lader bestemte, udvalgte farver dominere – sådan som blomsterhandleren vil sammensætte en buket af blomster, der klæder hinanden. Det kan være en god idé at vælge én af grundfarverne fra. Det giver et roligt helhedsindtryk, selv om der laves spræl med de øvrige farver. Vi har f.eks. ikke røde blomster i vores have, men mange nuancer i gult, blåt, hvidt og lilla.

Man kan vælge en enkelt farve som dominans i hele haven, f.eks. blå. Man kan også vælge at lade en udvalgt hovedfarve dominere det enkelte bed i løbet af sommerhalvåret: det blå bed, det gule bed o.s.v. Her kan komplementærfarverne bruges til at fremhæve hovedindtrykket. I det gule bed vil enkelte indslag af lilla fremhæve den gule farve – og omvendt. I det røde bed vil det grønne løv være tilstrækkeligt. Bedene kan også komponeres, så farverne bliver tone i tone, f.eks. fra de sarteste lysegule til mørkegule nuancer. Bedene kan komponeres, så farveindtrykket starter sart og blidt og bliver mere intenst i løbet af sæsonen. Men man skal ikke gøre det hele på en gang. Det svære ligger i at vælge, så der bliver en fin variation og oplevelse hele sæsonen – eller hele året.

Haven kan desuden planlægges, så efterårets helt specielle farver inddrages. I oktober er der et væld af farver i nuancer af grønt, gyldent, rødt og brunt. Mulighederne for at strække dette farveorgie længst muligt er selvfølgelig meget afhængig af vejret, men også af valget af planter inden for såvel træer og buske og stauder.

Blandt træerne har især japansk røn Sorbus commixta, bærmispel Amelanchier laevis, perlerøn Sorbus koehneana, sumpeg Quercus palustris, lærk Larix og ildløn Acer ginnala meget flotte farver, men også alm. eg Quercus petrea samt bøg Fagus sylvatica, birk Betula og hæg Prunus padus kan være med. Paradisæble har både som hæk Malus sargentii og som træ f.eks Malus ‘Makamik’ meget fine efterårsfarver. Førstnævnte får tidligt gule og gyldne farver, som spiller fint sammen med de røde bær, men bladene holder desværre ikke længe. Det gør de til gengæld hos den sidstnævnte, hvis store mørkerøde æbler dekorativt bliver siddende længe – til stor glæde også for fuglene.

Af buske kan fremhæves kranstop Stephanandra incisa, som bevarer sit mylder af små fine blade i alle mulige rødgyldne nuancer, og er et kønt indslag i mange forhaver, især i store flader. Samt kvæde Cydonia oblonga, der bevarer sine gule frugter på de mørke grene langt hen på efteråret. Blandt klatreplanterne får klatrehortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris en meget flot gul farve, som fortjener en mørk baggrund – den ville bestemt ikke komme til sin ret på et hus af gule mursten, når den er i dette stadium.

Rosen Queen Elisabeth efter en frostnat.

Roserne og stauderne kan også være med i den sene palet. Buskroserne med de gyldne blade og røde bær af varierende omfang afhængig af sort. Stauderne med blade i efterårets farver, som f.eks. hos funkia Hosta sieboldiana, eller med efterårets blomsterfarver i lilla og gule nuancer, som især er fremtrædende hos de mange sorter af asters Aster amellus og A. dumosus samt solhat Rudbeckia. Fine komplementærfarver.

Oplevelsen af efterårets glødende og intense farver set i modlys en solskinsdag eller mod en gråblå tung sky er livsbekræftende, men også en smule vemodig, fordi der er så lang tid til foråret og det næste farvevæld. Og dog. Efter løvfald og vinteren igennem er der stadig mange farver. Se bare på bøgehækkens brune blade og træernes bark, fra birkens hvide til Bærmisplens næsten sorte bark over et utal af brune, hvoraf barken på tibetansk kirsebær Prunus serrula hører til blandt de meget smukke. Eller på frugterne hos glasbær Callicarpa med de bittesmå, lilla perleagtige bær. Træet Prunus Subhirtella ‘Autumnalis’ er bl.a. efterårsblomstrende og får ligesom kejserbusken Viburnum x bodnantense rosa blomster på et tidspunkt, hvor alt andet er stoppet. Vinterjasmin Jasminum nudiflorum kan allerede fra november lyse op med de gule forsythia-lignende blomster, og julerosen Helleborus niger og H. ‘Atropurpurea’ med henholdsvis hvide og purpurrøde blomster.

Tidlige krokus

Der kan med andre ord være noget i blomst lige til vintergæk, erantis og krokus tager over efterfulgt af narcisser og andre løgplanter, sammen med de tidlige stauder.

Når husets træværk skal have nye farver, er det oplagt at vælge en farve og nuance, der matcher de planter, der opleves i sammenhæng med træværket. Hos os er det Clematis macropetala, der har bestemt den blå-violette nuance på hoveddør og garageport!

Similar Posts

Skriv et svar